2017. november 2., csütörtök

Elmélkedések 46., azaz Az ékszertervezés 7 szempontja

Szeretnék egy kis bepillantást engedni az ékszerkészítés folyamába. Jobban mondva a tervezés fázisába, méghozzá abban az esetben, ha egyedi kérésre készül el egy darab.

Vegyünk például egy éppen folyamatban lévő rendelést: szalagavatói ékszer egy fiatal lány részére.
Milyen szempontokat szoktam figyelembe venni? Nos, lássuk csak!
Most az a szerencsés helyzet van, hogy nagyjából ismerem a leendő gazdit, de ez persze nincs mindig így. Akkor még izgibb a helyzet….!!


1. Az alkalom: 
ez a már említett szalagavató most decemberben. Tehát 1 hónapom van, ami több mint ideális.

2.  Amihez passzolnia kell – a ruha: 
láttam a fotót, (nem mellesleg csodás lesz!) a fazonból viszont az következik, hogy karkötőben gondolkodunk, mert a felső része olyan díszes, hogy már nem igényel láncot. Hangsúlyos nagy fülbevaló pedig általában nem egy 18-19 éves leányzó fő stílusa, és ebben nem is tévedtem most sem.

3. Az illető stílusa: 
itt nyilván megkérdeztem Zsófit, hogy mire gondol. A tapasztalatom az, hogy a 20 év alatti korosztály nem a gyöngyékszerek rajongója (esetleg gumidamilos verziók), így az is kérdés volt, hogy egyalkalmas ékszerről beszélgetünk vagy a hétköznapokban is felvenné. A stílust a csipkés, szellős, romantikusba céloztuk be és más alkalomra is szeretné viselni (jaj de jó!).

4. A szín: 
na, ez nem volt kérdés - fehér ruhához fehér karkötő. Itt azért van már variációs lehetőségem: vagy többféle fehér gyöngy használata, vagy egy másik szín, pl. kristály, ezüst párosítása a fehérhez. Magában a fehér szerintem túl steril és elég menyasszonyos (esetleg egy csipet kéket szoktak beletenni amerikai mintára), így végül a fehér-ezüst kombó lett véglegesítve.


5. A domináló gyöngy fajtája: 
kristály vagy tekla? Tekla vagy kristály? A nagy dilemma a tekla javára dőlt el. Gyöngyörűséges selymes fényű eredeti Swarovski igazgyöngyökkel fogok dolgozni! A teklát nagyon szeretem és ezek a csúcsminőséget képviselik. Normál használatban egyedülállóan kopásállók, izzadtságállók és parfümállók, valamint 60 Celsius fokig hőállók (csak ha tetőfokára hágna a hangulat a nagy napon).



6. Szélesség, vastagság: 
ugye nem vagyunk egyformák, valaki a szolidat, vékonyat, valaki a feltűnőt, vastagot kedveli. Közötte rengeteg a variációs lehetőség. Esetünkben a lapos, esetleg széles verzió lett a nyerő.

7. Az ár: 
mekkora a ráfordítható keret (ezt már anyukától kérdeztem). A keret arról híres, hogy szűk, de azért sikerült megállapodnunk egy összegben.

Mialatt ezt a 7 pontot átbeszéltük, a fejemben már körvonalazódtak ékszerek. Na de hogy adjam át az ötletem?
Nos, nyilván megpróbálom jó alaposan körülírni. Még jobb, ha van kép, ami segítségével a megrendelő el tudja képzelni. Ha nincs, akkor jön a skiccelés.

Ezek után a feladatom már csak a kívánt ékszer elkészítése. Gyerekjáték! Mivel ez most egy aktuális projekt, a konkrét végeredmény még számomra is rejtély, de lesz róla kép, ígérem!


Köszönöm, hogy jöttél. Szeretettel üdvözöl: Tündrüs

Nincsenek megjegyzések: