2017. április 28., péntek

Elmélkedések 41., avagy ismerkedünk a Boho stílussal

Hallottál már a Boho stílusról? Mit is jelent ez, hogy is néz ki? Nem, ez boho, nem hobo, bááár, tulajdonképpen az is....

A boho stílus nemcsak az ékszereknél jelenik meg, sőt eleinte inkább a divathoz, ruházkodáshoz kötődött, de természetesen a ruhákat követték a kiegészítők. Én mindig mondom, a ruhához kell valami kiegészítő, úgy teljes a kép!

 
A "boho" szó a bohemian-ből rövidült, ami laza, bohém jelentéssel bír. (az elsődleges jelentése "cseh", ha az ugrott be, nem tévedtél) A Queen-nek vagy egy híres száma, a Bohemian Rapsody, na az NEM egy cseh zeneműről szól...:))

A boho az öltözködésben a laza, libbenős és rétegesen egymáson viselt darabokat jelenti. Hosszú szoknyák, kis topok, felettük egy vékony tunikával, lazára hagyott övvel a derékon vagy csípőn...Megvan? Ezek a rucik általában a természet színeiben, pl. földszínekben készülnek (bézs, krém, barna, fekete, fehér, szürke), de gyakran használnak kifakított, koptatott farmer anyagot is, pamutot, lenvásznat. Ééés, megjelenhet egy ezektől nagyon eltérő szín, vagy egy nagy minta, ami úgymond kirikít az összképből.

 

 
Egy picit hippis, egy kicsit alternatív. Népszerűek a virágminták és megjelennek más természetből vett motívumok is, mint a virág, a toll, a levél, az állatfigurák. Sokféle motívumot átvettek a 60-es, 70-es évek "flower power" vonalából.

 

A boho ékszerekre is jellemző a réteges hatás, pl. többsoros, hosszú láncok formájában vagy több önálló lánc együttes viseletében. A fülbevalók tollasak, bojtosak, rojtosak (egy pár éve a színes tollas fülik nálunk is nagyon mentek), ásvány vagy gyöngygolyókkal díszítettek. A teklák vagy az üveggyöngyök gyakran megjelennek az ékszerekben az én nagy örömömre. A bojtok, rojtok felbukkannak táskákon, karkötőkön, kulcstartókon vagy papucsokon akár.

 

 


 Ha elképzelsz egy tollas-gyöngyös álomfogót, na az pont boho stílus.


A formák sem kötöttek, a mindenféle szabálytalan vagy kevésbé szabályos alakzatok tipikusak a boho ékszereknél. Az összkép mégis nyugalmat, békét, lazaságot, kisimultságot, fejez ki, amolyan no para feeling.
A boho-nak van egy fokkal elegánsabb vonala is, ebből is mutizok néhány példát.



Megfigyelhetjük, hogy ez a stílus, ill. stílusjegyei együtt vagy külön-külön időről-időre visszatérnek (mint nagyjából a többi irányzat). Attól függően, hogy hány éves vagy, visszaemlékezhetsz, hogy mikor, hogyan. A 70-es éveket én még csak képről ismerem, de talán 2-3 éve volt, hogy a kamasz lányom is beruházott több nagyméretű tollas-bogyós fülcsire, sőt még én is csináltam ilyesmi füliket és hosszú láncokat. Vagy talán tavaly mentek megint a rojtokkal díszített tatyók és hátizsákok. Sőt, még meg van egy rojtos csizmám is, amit gimi után vettem, nagyon szerettem és még mindig vállalható. Ha visszajön a divatba, megint hordhatom!

Neked mennyire jön be a boho? Lépj vissza a Face-re és írd le egy post-ba a szavazatod.
Köszönöm, hogy jöttél. Szeretettel üdvözöl: Tündrüs

Képek: Pinterest

Nincsenek megjegyzések: